0 COVER trellis
1 master bedroom
2 glass wall
3 fleetwood sliders
4 tub shower
5 concrete wall
6 glass railing
7 walnut stairs
8 walnut stair
9 before
0 COVER trellis thumbnail
1 master bedroom thumbnail
2 glass wall thumbnail
3 fleetwood sliders thumbnail
4 tub shower thumbnail
5 concrete wall thumbnail
6 glass railing thumbnail
7 walnut stairs thumbnail
8 walnut stair thumbnail
9 before thumbnail

This house was built in the 1950s against an old massive concrete retaining wall that was used to form its basement. The 15’ high basement ceiling provided the volume to expand living space into. A tiny lightwell and laundry room were removed to drop a new walnut stairway down to the lower level. It was developed into a spacious master bedroom suite, reserving the front half for garage. The bedroom ceiling was intentionally sloped toward the exterior wall where 11’ tall sliding doors open to a private garden. The angled concrete wall was maintained as a dominant feature: clad in a stacked stone tile it continues from the bedroom through a glass wall into the bathroom. The glass panels allow light to flow into the bathroom. The kitchen was also updated as part of this remodel and opened to the new stairs down. On-demand hot water, daylighting, low-flow plumbing fixtures and LED lighting are some of the sustainable features of this project.

Photography by Eric Rorer